· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Архів записів


Друзі сайту



26.04.2024, 10:19
Головна » 2017 » Травень » 11 » Вогонь-ворог лісу!!!
13:06
Вогонь-ворог лісу!!!

В травні розпочинається сезон пікніків та виїздів на відпочинок до лісу. Відпочинок на природі – це час проведений з користю для здоров’я, в колі друзів чи знайомих, можливість відволіктись від щоденної міської метушні, посмакувати смачним шашликом та стравами, приготованими на мангалі.

Саме цей період вважається найбільш пожежонебезпечним. І, на жаль, пов’язано це частенько з культурою поводження відпочиваючих у лісі. Кинутий необережно сірник чи недопалок можуть завдати непоправного лиха природній екосистемі. При сухій погоді і за наявності вітру лісові пожежі досягають величезних розмірів. Як вказує сумна статистика, у 90-97 випадках зі 100, винуватцем таких явищ постає людина. Пожежі від блискавок становлять усього 2%.

Погодьтесь, важко зрозуміти, як «людина розумна», яка еволюціонує, створює технічні новинки, гаджети, водить літальні апарати в Космос, деградує в плані культурному. Свідомо або несвідомо, через свою лінь чи байдужість є причиною природних лих.

Інформацією про те як поводитись у лісі з приходом весни, рясніють інтернет-сайти, друковані ЗМІ. Про це ми чуємо з екранів телевізорів та радіоприймачів. Нашим дітям про це розповідають в школах. Чому ж така сумна картина: сміття, пластик, залишені напризволяще багаття в наших лісах, що провокують лісові трагедії?!

Усього декілька простих правил поведінки в лісі вбережуть його від вогняного змія:

1. Не розводьте вогнище в лісі. Відпочивайте лише у спеціально відведених лісових зонах відпочинку.

Не підпалюйте суху траву на полях або галявинах у лісі.

3. Не кидайте непогашені сірники або недопалки.

4. Не користуйтеся в лісі різними піротехнічними виробами: петардами, бенгальськими вогнями, фейєрверками, «повітряними ліхтариками» тощо.

5. Не заїжджайте безпосередньо в ліс транспортними засобами. Іскри від них можуть спричинити пожежу

6. Не залишайте на сонці пусті пляшки, залишки скла та сміття, що легко загораються і можуть спричинити пожежу

7. Не стріляйте з вогнепальної зброї у пожежонебезпечний період.

8. Не влаштовуйте поблизу лісу різноманітні вогняні шоу.

9. Не смітіть у лісі. Після відпочинку використані пластикові пляшки, пакети, консервні банки, скляний посуд, папір заберіть із собою та викиньте на смітник. Хай на місці вашого відпочинку буде чисто – завтра сюди прийдуть інші.

Багато сил , коштів та часу лісівники вкладають в те, щоб виплекати молодий ліс, вберегти його від шкідників, всихання, інших несприятливих факторів. Лише одним необережним байдужим вчинком можна зруйнувати цей клопіткий процес, завдавши непоправних збитків. Такі випадки справедливо розцінюють як злочин. Злочин перед державою, перед людьми, поруч з якими ви мешкаєте. Врешті-решт, це злочин перед своїми дітьми та внуками, бо ж відповідальність за те, якою буде наша планета через десятиліття, століття лежить на нас самих.

Прес-служба ДП «Жовківський лісгосп»

Переглядів: 468 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]