· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Архів записів


Друзі сайту



08.05.2024, 10:10
Головна » 2018 » Березень » 19 » Тренінг "Оцінка впливу на довкілля"
10:41
Тренінг "Оцінка впливу на довкілля"

На початку березня 2018 року директор ДП «Жовківський лісгосп» С.Сохнацький, начальник лісового відділу А.Мавдрик, лісничий В’язівського лісництва І.Слободяник взяли участь у тренінгу «Оцінка впливу на довкілля, який проводить Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина», за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Тренінг проходив у сесійній залі Жовківської міської ради, модераторами заходу були Єлизавета Алексєєва – керівник інформаційно-аналітичного відділу МБО та Софія Шутяк – провідний юрисконсульт ЕПЛ. Окрім цього, участь у тренінгу взяли проектанти, приватні підприємці, викладачі ВУЗів, громадські активісти, представники місцевих органів влади.

На порядок денний виносились питання про екологічні оцінки як інструменти сталого розвитку, оцінку впливу на довкілля: огляд основних етапів, участь громадськості в процедурі оцінки впливу на довкілля. А також практичні завдання задля набуття практичних навиків організації участі громадськості у процедурі оцінки впливу на довкілля.

З 18 грудня 2017 року діє новий закон «Про оцінку впливу на довкілля». Він вводить сучасну прогресивну та ефективну процедуру оцінки впливу на довкілля (надалі – ОВД) на заміну радянського інституту державної екологічної експертизи. Основна ідея ОВД полягає у тому, що в процесі прийняття рішення щодо погодження певної діяльності, що може спричинити негативний вплив на довкілля, відповідальний орган отримує повну інформацію про такий вплив і має можливість врахувати екологічні інтереси поряд із економічними та соціальним, і таким чином прийняти поінформоване, збалансоване і відповідальне рішення. Одним із обов’язкових джерел надходження такої інформації є громадське обговорення, протягом якого представники громадськості мають можливість подавати будь-які зауваженні і пропозиції до планованої діяльності. Така система, по-перше, зобов’язує державні структури оцінювати екологічні наслідки поряд із економічними та соціальними вигодами від реалізації проекту, і, по-друге, зосереджена на попередженні (уникненні, зменшенні чи компенсації) негативного впливу на довкілля іще на стадії розгляду проекту дозвільним органом.

Наші лісівники вирішували практичні завдання, набули навики визначення видів рішень та діяльності, які вимагають СЕО та ОВД, а також навики організації участі громадськості у процедурі оцінки впливу на довкілля. Мали змогу обмінятися думками з організаторами тренінгу ЕПЛ, своїми поглядами на закон з ОВД, його плюси та мінуси.

Зустрічі такого формату дуже корисні тим, що дають змогу подискутувати, висловити свою точку зору з питань, що стосуються лісового господарства, охорони довкілля.

Закликаємо лісівників України іти на діалоги з екологами для спільного напрацювання якісної законодавчої бази.

Прес-служба ДП «Жовківський лісгосп»

Переглядів: 455 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]