· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728


Архів записів


Друзі сайту



20.04.2024, 10:52
Головна » 2019 » Лютий » 28 » Пагубні наслідки весняного спалювання трав!
13:42
Пагубні наслідки весняного спалювання трав!

Навесні, поряд з пробудженням природи від зимової сплячки, починається сезон спалювання сухої трави, горе-господарями, які переконані, що циклічне випалювання трав то найкращий спосіб не лише, щоб позбутися сухої рослинності, а й збагачення грунту. Уже багато років тому, науковці довели, що це винятково помилкове твердження!!! Проте, кожної весни, ми стаємо свідками того, що величезна кількість людей і надалі використовує цей небезпечний метод.

Всупереч хибному переконанню, доводимо, під впливом горіння органічних решток, земля не тільки не збагачується, а виснажується! Втрачається і мертва органічна речовина грунту . Скорочення кількості мертвої органічної речовини – головний чинник зниження грунтової родючості.

Послуговуючись вогнем, людина втручається в делікатну біологічну рівновагу. При кожному такому випадку гине тисячі представників флори та фауни, що не проходить безслідно для цілого природного середовища. Полум'я нищить все на своїй дорозі, від мікроорганізмів, що знаходяться в грунті, таких як бактерії, гриби, лишайники чи мохи, до корисних безхребетних, комах, дрібних плазунів і плазунів, що живуть серед трав, також польових птахів, пташенят і ссавців. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ!

Випалення полів та луків є великою загрозою для цілих екосистем. Дуже часто ці пожежі виходять з-під контролю, внаслідок зміни напряму вітру. І є однією з причин пожеж у навколишніх лісових масивах. Лісова пожежа – це страшне лихо країни. Окрім втрат вартості самої деревини, витрат на гасіння пожеж, сюди можна віднести втрати від зниження кількості кисню, фітонцидів, що виділяються лісом, погіршення якості, стану лісів, непридатність для використання їх в рекреаційних цілях та ін. Лісові пожежі знищують звірів, що живуть в лісах, і птахів, знижують приріст деревостанів, послабляють лісові масиви, а потім усихаючі деревостани стають осередком шкідників і хвороб лісу.

Не варто забувати і те, що дим, який виникає внаслідок спалювання сухої рослинності має згубний вплив на здоров’я як паліїв, так і мешканців довколишніх місцевостей. Під час згоряння, в атмосферу вивільняються вуглекислий газ та велика кількість токсичних речовин. Вони стають причинами серцево-судинних хвороб, хвороб органів дихання, алергії, онкозахворювань та ряду інших серйозних хвороб.

Ось так можна завдати непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людини. Заради здорового майбутнього варто відмовитись від цієї пострадянської пагубної звички спалювання сухої рослинності! Будьмо свідомими! Спалювання трави – тяжкий злочин проти навколишнього середовища!

Прес-служба ДП «Жовківський лісгосп»

 

 

Переглядів: 397 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]