· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Архів записів


Друзі сайту



27.04.2024, 01:32
Головна » 2016 » Березень » 10 » Незаконна рубка дерев. Охорона лісу та відповідальність осіб винних у вчиненні незаконної рубки дерев
15:05
Незаконна рубка дерев. Охорона лісу та відповідальність осіб винних у вчиненні незаконної рубки дерев

Як відомо, усе в природі перебуває у гармонії. Кожна рослина і тварина займає у ній своє чільне місце та має відповідне призначення. Завдаючи шкоду лісу ми тим самим порушуємо закони природи і встановлений порядок. Тому берегти ліс – обов’язок кожного із нас. Це обов’язок лежить не тільки у моральній та культурній площині кожної людини, але й закріплений у Конституції України.

Нажаль на сьогодні окремі громадяни чи то від незнання, чи то через корисливу мету все частіше вдаються до протиправних дій у лісі чим завдають нашій із Вами природі значної шкоди. Чомусь перед тим, як зрубати або іншим чином пошкодити ту чи іншу лісову культуру людина не задумується про наслідки своїх дій і про шкоду що буде таким чином завдана природі, не задумується й про те, скільки часу та сил необхідно витратити задля відновлення лісової культури і гармонії у лісі в цілому.

Відповідно до діючого в Україні законодавства незаконна порубка полягає у рубці дерев та чагарників без спеціального дозволу або з порушенням встановлених правил рубки. Під пошкодженням дерев та чагарників розуміється завдання шкоди дереву або чагарнику, що зумовлює припинення його росту або якщо і не припиняє росту, але змінює первісний стан дерев і чагарників на гірший. Пошкодження може здійснюватися різними способами: під час переміщення деревини, механічними засобами, під час рубки інших дерев та іншим шляхом м'яття, роздроблювання, знищення частини дерева чи чагарнику. Знищення лісових культур полягає у такому впливі на них, що має наслідком повне припинення їх життєдіяльності. Знищення та пошкодження може здійснюватися різними способами: витоптуванням, викорчовуванням, спилюванням, підпалом, проїздом транспорту тощо. Знищення та пошкодження лісових культур, сіянців, саджанців тягне за собою відповідальність, якщо воно вчинене у лісових розсадниках і на плантаціях.

За незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді накладення на правопорушника штрафу у розмірі від 85 до 170 гривень.

Окрім цього, відповідно до статті 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" застосування заходів адміністративної відповідальності не звільняє від обов’язку компенсації шкоди.

За таких обставин, згідно діючого в Україні законодавства особа, що винна у незаконні рубці дерев окрім адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу зобов’язана також відшкодувати шкоду, що була заподіяна внаслідок незаконної рубки.

Шкода заподіяна лісовому господарству незаконною порубкою дерев у кожному окремому випадку визначається відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісовому господарству підприємствами, установами, організаціями, громадянами незаконною рубкою і пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту», затверджених постановою Кабінету міністрів України від 23.07.2008р. № 665.

Забезпечення охорони лісу від незаконних рубок, притягнення правопорушників до відповідальності згідно Закону, на території Жовківського, Сокальського та Кам’янка-Бузького районів покладено на державну лісову охорону, що діє у складі Державного підприємства «Жовківське лісове господарство».

За посадою до складу державної лісової охорони входять директор підприємства, головний лісничий, начальник відділу лісового господарства, інженери лісового господарства, лісничі, помічники лісничих, майстри лісу. Всього особовий склад державної лісової охорони ДП «Жовківське лісове господарство» налічує 67 осіб.

Усі ліси, що перебувають під охороною Державного підприємства «Жовківське лісове господарство» розташовані у південно-західній частині Львівської області на території 3-х адміністративних районів: Сокальського, Кам’янка-Бузького та Жовківського.

Загальна площа лісових масивів становить 33 679 га, це зокрема, на території Сокальського району 15806 га, на території Кам’янка-Бузького району 3653 га, на території Жовківського району 14220 га.

Так зокрема, 18 грудня 2015 року працівниками державної лісової охорони ДП «Жовківський лісгосп» на території Бутинського лісництва в кварталі 78 виявлено факт незаконної рубки дерев, а саме дерева породи сосна в кількості 1 (одна) шт. загальною кубомасою 3,92 м3.

Безпосередньо на місці вчинення незаконної рубки дерева працівниками держлісохорони було виявлено жителя села Купичволя Мизюка М.В.

Самовільна рубка дерев була вчинена Мизюком М.В. на території лісу, що знаходиться  в адміністративних межах населеного пункту села Боянець і перебуває у комунальній власності Боянецької  сільської ради Жовківського району Львівської області.

Внаслідок вчинення вказаної незаконної рубки дерев, охоронюваним законом державним інтересам в особі Боянецької  сільської ради Жовківського району Львівської області було завдано шкоди в розмірі 11 575,81 гривень.

Правопорушником свою вину у скоєні вказаної незаконної рубки дерева було визнано повністю, та сплачено адміністративний штраф у розмірі 85,00 грн.

Оскільки шкода завдана незаконною рубкою дерев, правопорушником в добровільному порядку не була відшкодована, Державне підприємство «Жовківське лісове господарство» в інтересах Боянецької сільської ради звернулося із позовною заявою до Жовківського районного суду Львівської області для стягнення такої шкоди за рішенням суду.

01.03.2016р. Жовківським районним судом Львівської області за результатами розгляду цивільної справи про відшкодування шкоди завданої незаконною рубкою дерев було ухвалено рішення, згідно з яким суд вирішив стягнути з Мизюка М.В. на користь Боянецької сільської ради завдану ним шкоду в розмірі 11 575,81 гривень.

Окрім цього, 08 грудня 2015 року на території Великомостівського лісництва в кварталі 52, держлісохороною також було факт незаконної рубку 4-х (чотирьох) сухостійних дерев породи сосна загальною кубомасою 4,9 м3.

Безпосередньо на місці вчинення незаконної рубки дерева працівниками держлісохорони було виявлено жителя села Купичволя Висоцьокого Ю.М.

Самовільна рубка дерев була вчинена Висоцьким Ю.М. на території лісу, що знаходиться  в межах населеного пункту села Купичволя і перебуває у комунальній власності Купичвільської сільської ради Жовківського району Львівської області.

Внаслідок вчинення вказаної незаконної рубки дерев, охоронюваним законом державним інтересам в особі  Купичвільської сільської ради Жовківського району Львівської області було завдано шкоди в розмірі 10 097,28 гривень.

Правопорушник свою вину у скоєні вказаної незаконної рубки дерева визнав повністю, та сплатив адміністративний штраф у розмірі 85,00 грн.

Оскільки шкоду завдану незаконною рубкою дерев, правопорушник в добровільному порядку не відшкодував, Державне підприємство «Жовківське лісове господарство» в інтересах Купичвільської сільської ради звернулося із позовною заявою до Жовківського районного суду Львівської області для стягнення такої шкоди за рішенням суду.

03.03.2016р. Жовківським районним судом Львівської області за результатами розгляду цивільної справи про відшкодування шкоди завданої незаконною рубкою дерев ухвалено рішення, згідно з яким суд вирішив стягнути з Висоцього Ю.М. на користь Купичвільської сільської ради завдану шкоду в розмірі 10 097,28 гривень.

Враховуючи вищевказане Державне підприємство «Жовківське лісове господарство» просить громадян дотримуватись встановлених правил поведінки у лісі та не вчиняти протиправних дій.

Пам’ятаймо, що ліс – це не тільки безцінний дар природи, але і її краса, втілення життя і здоров’я. Кожен об’єкт природи, яскравий або скромний, великий чи маленький, по-своєму привабливий. Краса рідної природи розкриває і красу людської праці, народжує бажання зробити свій край ще прекраснішим. Тому кожна людина повинна оберігати і примножувати природні багатства. Берегти ліс – це обов’язок кожного з нас.

Додатково просимо, громадян не залишатись байдужими у питанні збережені лісу від незаконних рубок дерев та повідомляти про всі відомі факти такої рубки дерев та про осіб, що її вчинили.

Усі повідомлення про незаконну рубку дерев та інформацію про осіб, що її вчинили, просимо надсилати (повідомляти) у будь-який зручний для Вас спосіб – особисто, по телефону, письмово за наступними реквізитами.

80300, Львівська область, м.Жовква, вул. Лісна, 3
Державне підприємство «Жовківське лісове господарство»
Контактні телефони: (03252) 6-18-38, 6-18-37
E-mail: zhovkvalisgosp@ukrpost.net

Щиро сподіваємося на Ваше розуміння та сприяння у виявленні, припиненні і запобіганні протиправних дій у лісі.

Станько Ю.П.
Юрисконсульт ДП «Жовківське лісове господарство»

 

Переглядів: 2510 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]