· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Архів записів


Друзі сайту



14.07.2024, 03:32
Головна » 2016 » Червень » 10 » Плідна співпраця
13:55
Плідна співпраця

В дендропарку Жовківського лісгоспу вже досить давно проводить дослідження орнітолог-любитель, житель м.Жовква, п.Роман Данилевич.

По усній домовленості директора підприємства п.Степана Сохнацького і п.Романа, проводиться збір матеріалів про птахів які мешкають у дендропарку, вивчаються місця їхньої зимівлі, проводиться кільцеванння, вивчається їх повадки та інше.

Незабаром підприємство планує відкрити лісову школу пізнавального характеру для дітей та школярів району. Тут наживо можна буде ознайомитися не тільки з птахами, але й з рослинним і тваринним світом нашого регіону.

Додатково:  птахи що мешкають у дендропарку ДП «Жовківський лісгосп» на даний час:

ПРИПУТЕНЬ (Columba palumbus)  - Птах родини Голубових. Дикий лісовий голуб завдовжки понад 40см, розмах крил – понад 70см, вага до 930гр.. Колір блакитно-сірий, груди червонувато-сірі. Гніздиться на гілках дерев. Гніздо пухке, зазвичай має 2 пташенят за сезон.

КІЛЬЧАСТА ГОРЛИЦЯ (Streptopelia decaocto) -  Птах родини Голубових. У довжину тіло птаха сягає 30см, хвіст – 16см. Поширена в південній та південно-західній частинах Азії, останні десятиліття стала з’являтись в Європі. Харчується зерновими культурами, кісточковими ягодами.

ВЕЛИКА СИНИЦЯ (Parus major) – Невеликий птах родини Синицевих. Спина зелена, надхвістя сіре. Низ жовтий, із широкою чорною смугою посередині. Гніздиться в дуплах або шпаківнях. Кладка з 10-14 білих з червоно-коричневими плямами яєць, наприкінці квітня. Живиться комахами, павуками, взимку насінням.

ГОЛУБА СИНИЦЯ (Parus caeruleus) - Невеликий птах родини Синицевих. Тримається листяних лісів, парків, садів. Гніздиться в дуплі або шпаківні вистеляючи гніздо травою, шерстю, мохом і пір'ям. За літо буває дві кладки. Кладка з 8—12 білих яєць, у середині травня. Менш ніж через два тижні вилуплюються пташенята, які через три тижні вилітають з гнізда. Живиться комахами, павуками

ГАЇЧКА ПУХЛЯК (Poecile montanus) - Невеликий птах родини Синицевих. Маса тіла 9-12 г. Довжина тіла біля 12см. У дорослого птаха верх голови і горло бурувато-чорні; щоки і боки шиї білі; спина, плечові пера, поперек, надхвістя і покривні пера верху крил бурувато-сірі; низ білуватий, на боках тулуба і череві сірувато-вохристий відтінок; на складеному крилі на другорядних махових перах білувата пляма;махові і стернові пера бурі; дзьоб сірувато-чорний; ноги сірувато-бурі. Молодий птах схожий на дорослого, але верх голови і горло бурі. Ареал охоплює зону лісів Євразії на схід від Великобританії і центральних районів Франції до узбережжя Тихого й Японських островів.

ШПАК ЗВИЧАЙНИЙ (Sturnus vulgaris). Належить до ряду Горобцеподібних, родини Шпакових. Довжина 19—22см, вага 60—90г. Шпаки багатьох видів населяють всю територію України, більшу частину Європи та західної Азії.

ІВОЛГА (Oriolus oriolus) – єдиний вид птахів родини вивільгових, який гніздиться в помірних широтах Північної півкулі. Влітку вивільга мігрує до Європи та західної Азії. Зимує в тропіках. Живиться вивільга переважно гусінню. Відкладає 3-6 яєць

СОЛОВЕЙ (Luscinia luscinia) – невеликий співочий горобцеподібний птах родини мухоловкових. Маса тіла 22—32г, довжина тіла близько 17см. Дорослий птах зверху бурий, надхвістя зі слабким рудуватим відтінком; низ білуватий, з нечіткими темними плямами на волі; боки тулуба буруваті; махові пера бурі; хвіст бурий, з рудим відтінком; дзьоб і ноги бурі. Молодий птах буруватий, строкатий, на перах темна облямівка. Гніздиться по узліссях листяних зволожених лісів, в заростях кущів у сирих ярах, світлих невеликих гаях, закинутих садах, парках з густим підростом та підліском, у густих листяних молодняках, загущених лісосмугах вздовж доріг. У повній кладці 4—5, інколи 6 яєць.

КОНОПЛЯНКА (Acanthis cannabina) - співочий птах родини в'юркових ряду горобцеподібних. Довжина тіла 13-16см, крила - 7,2-8,6см, розмах крил 22-26см; вага 19—22г. У весняному оперенні самця тім'я, чоло й груди яскравого кармінового кольору, верхня сторона тіла бурувата, черевце й боки білі. Самка за забарвленням схожа на самця, але в оперенні у неї відсутній червоний колір. У кладці 3—7, частіше 5 блідих, зеленувато-блакитних яєць, покритих коричневатими цяточками, густішими на тупому кінці.

ВЕЛИКИЙ СТРОКАТИЙ ДЯТЕЛ (Dendrocopos major) - птах досить великого розміру; один із найвідоміших представників родини Дятлових. Довжина тіла становить 22—27см, розмах крил — 42—47см, вага складає 60—100г. У забарвленні переважають чорні й білі тони, які в поєднанні з яскраво-червоним (у окремих підвидів - рожевим) підхвістям надають птахові строкатого вигляду. Верх голови, спина і надхвістя чорні з синюватим блиском. Лоб, щоки, плечі бурувато-білі. Черево залежно від району проживання може бути світлішим або темнішим, мінячись від чисто білого до бурого або майже шоколадного. На плечах розташовані великі білі поля, між якими проходить чорна спинна смуга. Махові пера чорні з широкими білими плямами, які на складеному крилі утворюють п'ять поперечних світлих смуг. Хвіст чорний, за винятком двох крайніх стернових пір'їн, які білого кольору. Райдужна оболонка ока коричнева або червона, дзьоб свинцево-чорний, лапи темно-бурі. Від основи дзьоба до бічної частини шиї, а потім убік до чорного зашийку тягнуться добре помітні чорні смуги - «вуса», які облямовують білі щоки. У кінці квітня - початку травня самка відкладає 4-8 (частіше 5-7) блискучих білих яєць. Розміри яєць: 24-30×19-24мм. Висиджують обидва члени пари, але більше самець (вночі у гнізді сидить тільки він).

ДРІЗД СПІВОЧИЙ  (Turdus philomelos) — птах з родини Дроздових. В Україні звичайний гніздовий, перелітний вид. Довжина тулуба становить 215–250мм, крила — 120мм, його вага — 70г. Кольор спиної сторони — бурий, надхвістя сірувате, на крилах білувато-вохристі плями зверху. Черево білувате з жовто-охристим налітом на грудях та з боків. По всій нижній стороні тулуба розкидані округлі або видовжені чорнувато-бурі плями. Молоді птахи відрізняються від дорослих тьмянішим, але строкатішим кольором пір'я. У дроздів співочих буває 2 кладки на рік. Перша кладка відбувається наприкінці квітня — на початку травня. Тут відкладається 5-6 яєць. Другу кладку самка дрозда співочого відкладає у червні — 4-5 яєць. Колір у яєць дрозда співочого блакитний з дрібними чорно-бурими крапочками.

ДРІЗД ЧОРНИЙ (Turdus merula) — птах з родини Дроздових. Розміром удвічі менший за галку, але удвічі більше горобця. Маса тіла 80-110г, довжина тіла близько 25см. Дорослий самець цілком чорний; дзьоб і навколоочне кільце жовті або жовтогарячі; ноги темно-бурі. Доросла самка темно-бура; низ світліший, з нечіткими темно-бурими плямами на волі; дзьоб темно-бурий; жовтого навколоочного кільця нема. Молодий птах подібний до дорослої самки, але світліший, зі світлими плямами зверху і темними — знизу. Від гірського дрозда відрізняється суцільно темним забарвленням крил і відсутністю білої смуги на волі, а дорослий самець — також однотонно жовтим дзьобом та жовтим навколоочним кільцем. У гнізді чорного дрозда найчастіше 2-4 яйця, забарвлених в зеленуватий, або синюватий колір, з крапочками рудого кольору.

ЗЯБЛИК  (Fringilla coelebs) — співочий птах родини В’юркових, дуже численний та поширений на території Європи, західної Азії, північної Африки. Довжина приблизно 14см, розмах крил 24-28см, вага 18-29г. Забарвлення, оперення у самця яскраве (особливо в шлюбний період): голова синювато-сіра, спина коричнева із зеленим, воло і груди буро-червоні, на крилах великі білі плями; забарвлення самиць тьмяніше. Гнізда будує на деревах, маскуючи їх мохом і лишайниками. Іноді кублиться двічі протягом літа. У кладці 3-6 голубуватих з цятками яєць. Яйця висиджують самиці упродовж 10–16 днів.

ПОВЗИК  (Sitta europaea L.) - птах ряду Горобцеподібних. Живе в помірних широтах Європи та Азії. Живиться комахами, насінням та горіхами. Здатен розбивати дзьобом міцні горіхи, попередньо закріпивши їх в розщелині дерева. Довжина тіла звичайного повзика сягає 14см. Птах має типову для роду велику голову, короткий хвіст та міцний дзьоб і ноги. Забарвлення верху тіла – синьо-сіре, з чорною смугою біля ока. Відкладають 5-8 білих з червоними цятками яєць.

ЧОРНОГОЛОВА КРОПИВ’ЯНКА (Sylvia atricapilla) — вид птахів роду Кропив'янкових. Маса тіла 19-21г, довжина тіла близько 14см. У дорослого самця голова зверху чорна, інше оперення верху сіре; низ білувато-сірий; махові і стернові пера сірувато-бурі; дзьоб сірувато-чорний; ноги темно-сірі; райдужна оболонка ока чорна. У дорослої самки верх голови рудий; решта оперення з бурим відтінком. Молодий птах подібний до дорослого, у молодого верх голови темно-бурий.

ЩИГЛИК (Carduelis carduelis) -  птах родини В’юркових. Довжина становить 12—16см, вага — 16—22г, забарвлення строкате, яскраве. Повсюдний в листяних та мішаних лісах, парках, садах. Поширений у Європі, Північній Африці, Азії і Західному Сибіру. Поїдає комах-шкідників, насіння смітних трав.

БІЛА ПЛИСКА (Motacilla alba Linnaeus) — невеликий птах з родини Плисок. Тендітний птах завдовжки 16-19см з характерним довгим хвостом. Забарвлення переважно сіре на верхній частині тіла, та біле — на нижній, обличчя біле, шапочка та горло чорне. Гніздо будує в заглибленнях, наприклад, в тріщинах стін, дуплах дерев, під дахом будівель, в складах дров. Відкладає 5-6 білуватих з темно-сірими крапками яєць, часто двічі за сезон, які висиджує самиця протягом 12-14 днів.

ХАТНІЙ ГОРОБЕЦЬ (Passer domesticus) — найпоширеніший вид роду Горобцевих. Довжина тіла 16см, маса 23—35г. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга. Кладка складається з 4—10, частіше 5—7, білих яєць з бурими цятками і плямами.

Переглядів: 1135 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]