· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930


Архів записів


Друзі сайту



28.03.2024, 16:43
Головна » 2017 » Червень » 6 » Зустріч з журналістами у Бутинському лісництві
08:08
Зустріч з журналістами у Бутинському лісництві

3 червня у Бутинське лісництво ДП «Жовківського лісгоспу» завітали журналісти ТРК «Україна». Працівники нашого підприємства, а також ДСЛП «Львівлісозахисту» обговорювали з працівниками мас-медіа проблеми всихання соснових насаджень, про шкідників, які спричиняють їх загибель, про традиційні та нові методи у боротьбі з лихом, яке уже по праву можна назвати стихійним. 


Один з них – верхівковий короїд, який лютує в Європі, та й у наших лісах. Про дерева, які приречені на загибель, постійний моніторинг ситуації та відсутність регуляторної політики держави у цьому питанні, розповідав заступник директора ДСЛП «Львівлісозахист» - Василь Сеник. Однією з причин масового нашестя верхівкого короїда він називає зміну клімату – аномальну спеку та сухість. Зниження рівня грунтових вод негативно впливає на соснові насадження. Вологи в грунті стає менше, відповідно дерева слабшають. Такі ослаблені сосни шкідник заселяє швидше. 


Про методи боротьби з короїдом розповіла Віра Василівна Венгер – завідуюча лабораторією ЛСНЦ «Львівлісозахист». Феромонні пастки, які розставлені по лісах, покликані, швидше за все, моніторити ситуацію, аніж знищувати короїда ,адже їх бракує. Необхідно проводити санітарні рубки для того, щоб припинити поширення хвороб та шкідників, а уражену деревину використати на пиломатеріали, поки вона не стала дров’яною. Одним з біологічних методів знищення шкідників є вирощення корисних комах, які поїдають шкідників. Для боротьби з верхівковим короїдом використовується природній хижак – мурахожук. Метод досить трудомісткий зате безпечний, зазначила Віра Василівна. Потрібно, так би мовити, допомогти природі збільшити його чисельність. Саме в такий спосіб і вирішують подібну проблему в Туреччині, звідки й повернулися наші науковці. Там раді допомогти нам, тому, що вважають цю біду спільною, і погодились надати лабораторне обладнання для вирощування мурахожуків.
Кореспонденти мали нагоду подивитись вживу на цього корисного жука, він потрапив у феромонну пастку. Звідси і помандрує в лабораторію «Львівлісозахисту» для подальших досліджень і використання в репродуктивних цілях.


Інженер з охорони та захисту лісу ДП «Жовківський лісгосп» Мороз Г.І. та помічник лісничого Бутинського лісництва Мазурака Б. В. показали гостям масштаби всихань соснових насаджень, місця минулорічних суцільних санітарних рубок, на яких уже цього року ростуть молоді соснові насадження.


Підсумовуючи сьогоднішню зустріч, хочеться сказати, проблема потребує вирішення, фінансової підтримки держави та спільних скоординованих дій лісівників та науковців.
Прес-служба ДП «Жовківський лісгосп»

Переглядів: 582 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]