· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Архів записів


Друзі сайту



20.04.2024, 02:50
Головна » 2018 » Березень » 13 » «Збережемо червонокнижний первоцвіт – шафран Гейфеля!»
09:47
«Збережемо червонокнижний первоцвіт – шафран Гейфеля!»

Із першим подихом весняним,

На сніжній лісовій галяві

Квітують проліски, замріяні шафрани:

Блакитні, білі, ніжно-золотаві…

З настанням теплих весняних днів, з-під снігу пробиваються перші провісники весни – первоцвіти. Первоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітують наприкінці зими та на початку весни. Одним з таких первоцвітів є шафран Гейфеля.

Цей вид шафрана зростає на території нашого підприємства у Великомостівському лісництві. Рідкісний вид первоцвіта знаходиться на межі зникнення через те, що люди зривають шафрани разом з бульбоцибулинами, для того, щоб вони не так швидко в’янули, завдаючи непоправної шкоди популяції квіток. Тому шафран Гейфеля взятий під охорону держави і занесений до Червоної книги України. Збір і торгівля ним заборонена і карається законом.

ДП «Жовківський лісгосп» інформує, що за порушення Порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статею 88-1 КУпАП у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша(цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн., у залежності від виду, сон-трава – від 37 до 62 грн.

Останніми роками вирощування шафрану Гейфеля, набуло великої популярності на клумбах, дачних ділянках.

Посадку цих рослин необхідно здійснювати на ділянках з доступом прямих яскравих променів, бо у тіні росте погано. Корисно використовувати місця на виисочинах, що забезпечують хороший дренаж. Шафран Гейфеля любить не ущільнений і пухкий грунт, з високим вмістом органічних речовин. Для посадки на клумбах, садках, дачних ділянках купують цибулини гібридів крокусів у садових центрах.

Вирощування таких ранньоквітучих рослин, безсумнівно, прикрасить будь-яку клумбу, особливо в перші місяці весни.

Первоцвіти потребують нашого захисту. Пам’ятайте! Усі весняні квіти є дуже уразливими. За короткий термін вони мають встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин. І якщо ми перериваємо розвиток рослини, на другий рік можемо не знайти її там, де зірвали. Не зривайте задля розваги, та не купуйте на ринках цих весняних квітів!

ДП «Жовківський лісгосп» просить усіх свідомих та небайдужих мешканців прислухатись до порад та активно підтримати усі зусилля для збереження червонокнижних первоцвітів.

Інженер з охорони та захисту лісу

ДП «Жовківський лісгосп»

С.М.Мартинів

Переглядів: 837 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]