· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


Архів записів


Друзі сайту



28.03.2024, 19:37
Головна » 2015 » Березень » 6 » Захистімо наші дерева
07:33
Захистімо наші дерева

Жовківський паркВ час, коли дерева знаходяться в безлистяному стані, багато хто з нас звертає увагу на вічно-зелені кущики з шкірястими листками в кронах дерев, яких так багато у наших  садах і парках.

Це облігатний  напівпаразит з родини квітучих паразитів – омела біла.

Вона цвіте в березні –квітні, запилюється вітром і комахами. Плід-ягода спочатку зелена, а потім біла приблизно 10 мм в діаметрі, дозріває в грудні. Насіння тверде, довжиною до 3 мм, вміщає 2-3 зародки. Насіння поширюється взимку птахами, приклеюючись до гілок з допомогою клейкої речовини – вісцину. Проростають у квітні-травні. Із зародка  первинний корінь проникає через кору гілки, луб, камбій до судин самого молодого річного кільця. Від нього виростають корінчики з присмоктувачами-ризоїдами. Ризоїдами омела забирає воду та поживні речовини у дерева, а органічні речовини продукує сама. Шкода від омели заключається в тому, що гілки, а при сильному зараженні, і все дерево всихає. В садах омела різко знижує врожайність плодів. Омела найбільше поширюється на листяних деревах: тополі, вербі, липі, клені, березі, акації білій, горобині, глоді, яблуні, груші та інших.

Міри боротьби з даним паразитом зводяться до обрізки гілок із кущами омели. Обрізка самих кущів недоцільна, так як вони швидко відростають від присмокток, що залишилися під корою. В містах потрібно зменшувати посадку дерев, які не стійкі до омели.

Шановні краяни! Кожне дерево, яке росте біля нас, має неабияку цінність – це джерело кисню, фільтр повітря від газів і пилу, захист від шумів, природній фільтр води і має дуже багато інших корисних властивостей. Звільнимо наші дерева від «паразита» омели. При незначному ураженні достатньо обрізати гілки на метр нижче від куща омели, а при значному ураженні краще прибрати все дерево, щоб вона не поширювалась і не вражала сусідні дерева. Попередьмо про це сусідів і знайомих! В наш час, коли в країні настала криза в паливно-енергетичному секторі було б за доцільне прибрати ці здебільшого аварійні і небезпечні дерева, які багато років обезсилені омелою.

На території району кожної сільської ради від десятків до сотень кубометрів деревини, яку ще можна використати на опалення закладів соціальної сфери, малозабезпеченим сім’ям і т.д. Такі дерева - це «пам’ятники нашої  безгосподарності». Для цього, правда, потрібно провести рубку виключно в правовому колі – із відповідно оформленими погодженнями та документами.

А на місці зрізаних дерев пропоную посадити нові молоді саджанці, яких в лісівників Жовківщини є в наявності в достатній кількості. Подбаймо про довкілля вже сьогодні! Внесімо кожен свою частку в його збереження!

Степан СОХНАЦЬКИЙ,
Директор ДП «Жовківський лісгосп»

Аварійні дерева  сильно уражені омелою - підлягають рубанню:

Дерева слабо уражені омелою які можна врятувати шляхом обрізання гілок:

Переглядів: 506 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]