· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


Архів записів


Друзі сайту



25.04.2024, 10:05
Головна » 2018 » Червень » 21 » Всихання соснових насаджень – екологічне лихо для цілої країни!
12:32
Всихання соснових насаджень – екологічне лихо для цілої країни!

20 червня 2018 року на базі ДП «Жовківський лісгосп», у Великомостівському лісництві пройшов семінар – обговорення на тему « Всихання соснових насаджень у ДП « Жовківський лісгосп » за участі представників Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства , головних лісничих лісогосподарських підприємств , зокрема Бродівського, Буського, Золочівського, Рава-Руського, Радехівського лісгоспів , Магерівського військового лісгоспу, науковців з Національного лісотехнічного університету України , спеціалістів Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Львівлісозахист", представників місцевої влади, громадських організацій та засобів масової інформації.

Організаторами семінару виступило наше підприємтсво спільно з ДСЛП «Львівлісозахист» та Львівським ОУЛМГ.

Директор ДП «Жовківський лісгосп» С. Сохнацький виклав динаміку всихання соснових насаджень за 2015-2018 роки і проведені заходи на підприємстві .

У лісових масивах «Жовківського лісгоспу» ситуація різко погіршується, збільшуються площі всихання соснових ділянок і прогноз на майбутнє залишається несприятливим . Ще одним несприятливим фактором є нерозуміння з боку громадських організацій, діяльності лісівників у боротьбі з короїдом. Дуже часто громадськість не сприймає необхідності проведення санітарних рубань як безальтернативного методу боротьби з цим небезпечним шкідником. Відчувається і негативний вплив законодавства,лісові господарства повинні дотримуватися періоду тиші з 1 квітня по 15 червня, на виконання вимог Закону «Про тваринний світ». Саме в цей період і розвивається одна із генерацій короїдів, сприяючи ще більшому їх поширенню.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П. підкреслив важливість проведення цього заходу та детально охарактеризував стан із всиханням соснових лісів на території Львівської області, яких уже обліковано з початку року понад 4000 га.

Крамарець В.О., доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України зосередив свою доповідь на причинах всихання сосни у Львівському регіоні , наголосив , що за результатами наукових досліджень встановлено, що внаслідок комплексу сприятливих кліматичних факторів для розмноження шкідників, а саме аномально високих температур, різкого коливання рівня ґрунтових вод втрачається біологічна стійкість лісових насаджень, відбувається масове заселення дерев стовбурними шкідниками, зокрема верхівковим короїдом.

Головний лісопатолог Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Львівлісозахист" Соколовський Б.В. та заступник директора ДСЛП "Львівлісозахист" Сеник В.М. охарактеризували перебіг процесів всихання соснових лісів на Львівщині.

Венгер В.В., завідувач лабораторії ДСЛП «Львівлісозахист», представила результати лабораторних аналізів видового складу патогенних грибів та комах-фітофагів із осередків всихання сосни. Вони детально пояснила причини всихання сосни, після того як її уражує короїд. Фахівець проаналізувала етапи ураження і відмирання деревини і наочно продемонструвала це на зразках зрізів уражених дерев.

Після теоретичної частини, учасники семінару продовжили роботу у лісових масивах Великомостівського лісництва, де мали змогу вживу побачити обсяги уражень і динаміку всихання соснових насаджень. На ділянках було продемонстровано, що навіть при зеленій кроні та здоровому пні, вже на висоті 20 метрів дерево зазнало ураження верхівковим короїдом . Це свідчить про що боротися з короїдами треба на випередження.

Як вирішувати цю проблему - уже не один рік бідкаються українські лісівники. Фахівці на семінарі озвучили основні шляхи вирішення. Це: ведення своєчасної вибірки свіжозаселених дерев, невідкладне спалювання порубочних решток та проведення санітарних рубань з видаленням свіжозаселених дерев до періоду вильоту й подальшого розселення шкідників в сусідніх деревах, а також робота з громадськістю, для кращого усвідомлення масштабів екологічного лиха і біологічних методів боротьби.

Задля збереження соснових борів для майбутніх поколінь, необхідно уже сьогодні вжити невідкладних заходів для зменшення темпів заселення шкідниками дерев, інакше уже наступні покоління можуть не побачити сосен в українських лісах.

Переглядів: 401 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]