· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29


Архів записів


Друзі сайту



29.03.2024, 15:44
Головна » 2016 » Лютий » 9 » Всихання дерев – біда для лісу і лісівників
08:32
Всихання дерев – біда для лісу і лісівників

На сьогоднішній день в ДП «Жовківське лісове господарство» є актуальним питанням всихання соснових насаджень.

Першопричиною цього явища вбачається зміна кліматичних умов найсухіше літо за історію метеоспостережень та різке зниження рівня ґрунтових вод.

Відділом охорони і захисту лісу ДП «Жовківське ЛГ» разом з лісовою охороною лісництв та провідними фахівцями ДСЛП «Львівлісозахист»  було проведено детальне обстеження лісових масивів підприємства.

Проведений лабораторний аналіз хвої, гілок, кори, зрізів стовбура і гілок сосни звичайної та виявлених плодових тіл шкідників на стовбурах дерев взятих у кв.56 вид.8 Бутинського лісництва, де було проведено перевірку термінового донесення, показав, що основною причиною відмирання дорослих дерев сосни звичайної на площі 6.4га (віком 119 років) являються чисельні хвороби хвої: склерофома сосни, пестолоція Гармига, лентострома соснова, анаморф гриба - звичайне шютте сосни, гілок-диплодія сосни; присутність – верхівкового короїда, соснової губки, судинного мікозу спричиненого грибом, опніостома канум та ймовірно іншими видами, що являються збудниками синяви аналізованої деревини і кореневої губки й призводять до швидкого куртинного відмирання дорослих екземплярів сосни звичайної в даних насадженнях.

Для запобігання розвитку осередків та масового розповсюдження хвороб і шкідників сосни звичайної лісівники намітили та провели на цій ділянці у 2015 році відповідні санітарно-оздоровчі заходи (вибіркову санітарну рубку). Як показало повторне обстеження насаджень, що проводилось 3 лютого цього року, на цій же ділянці виявлено всихання куртинами, на сьогоднішній день убезпечити лісові насадження можна лише провівши суцільне зрубування осередків хворіб.

Всихання куртинами виявили також при обстеженні насаджень Бутинського лісництва в кв.51 вид.1, кв.74 вид.8, кв.47 вид.23,24,7.

Лісівники Жовківщини звертаються до громадськості, а особливо сільських жителів, населені пункти яких впритул межують до лісових масивів, бути пильними, і при виявленні перших ознак всихання дерев звертатися до лісгоспу, де фахівці підприємства детальніше розкажуть до яких негативних наслідків вони можуть призвести. Наголошуємо, що санітарні рубки впливають не лише на запобігання розповсюдження хвороб і шкідників. Вони виконують і екологічну і природоохоронну функцію.

Хвороба дерева починається з верхівки, спочатку хвоя рідшає, буріє, а потім обсипається. На ослаблене дерево зразу ж нападають шкідники лісу: короїди, п'ядун сосновий, довгоносик великий сосновий, сосновий пильщик, які доводять дерево до повного відмирання. Потім з нього обпадає кора, і посинівши дерево годиться тільки на дрова.

А наше завдання як лісівників – не допустити втрати народного добра.

Фото насаджень пошкоджених судинним мікозом. 

Причини, що призводять до цього явища мають еколого-кліматичний характер. Спочатку насадження уражаються  комахами переносниками офіостомових грибів (вершинний лобоїд). До ушкоджених крон перестає надходити волога, дерева стають уразливими до інших шкідників і у більшості випадків до року часу відмирають. Проблема є дуже актуальною на даний час адже у масштабах України за останні 5 років площа осередків хвороби у лісах обласних держлісгоспів збільшилась на 58%, або  майже на 10 тисяч гектарів.

Переглядів: 649 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]