· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Архів записів


Друзі сайту



17.04.2024, 00:12
Головна » 2016 » Жовтень » 13 » Вирощування майбутніх лісів – кропітка робота
11:46
Вирощування майбутніх лісів – кропітка робота

Професія лісівника завжди була і є важкою і відповідальною. Але не завжди вдячною, бо для більшості людей вона залишається малопомітною. Серед пересічних громадян можна почути, вислів, що “лісники тільки те й роблять, що вирубують ліс”. Мало хто задумується над тим, звідкіля ­беруться молоді ліси і який шлях проходить це лісовідновлення. Діяльність лісівників надзвичайно багатогранна: щоб виростити ліс, потрібно зібрати насіння, виростити сіянці, посадити їх на підготовлені ділянки, постійно проводити догляд за лісовими посадками у вигляді прополювання, обкошування, прорідження, охороняти їх від різних хвороб та шкідників.

Впродовж вегетаційного періоду працівники ДП «Жовківський лісгосп» дбають про молоді насадження, створюючи сприятливі умови для їх росту та розвитку, знищуючи бур'яни, поросль чагарників та трав'янисту рослинність, яка заважає росту майбутнього лісу. Такого догляду переважна більшість лісових культур потребує щонайменше до чотирирічного віку.

В основному догляди проводяться за допомогою мотокоси та лісового культиватора. По необхідності застосовується і ручний догляд: прополювання сапою та обкошування косою. Це дає змогу саджанцям вижити в перші роки свого розвитку в конкуренції з другорядною рослинністю.

За 9 місяців 2016 року лісництвами лісгоспу догляд за лісовими культурами проведений на площі-825га, при запланованих-810га.

Також лісництва вирощують у тимчасових розсадниках сіянці для майбутніх лісів. Посіви потребують кропіткого постійного догляду. Прополювання проводять 6-10 разів за літо. По необхідності посіви поливають та обробляють від різних хвороб, а також підживляють. В розсадниках на площі 1,4га лісництвами цього року вирощено 1300тис.шт стандартних сіянців (19 деревно–чагарникових порід).

Проведення ручних і механізованих доглядів потребує великих затрат як матеріальних, так і трудових. Однак вони необхідні, щоб для майбутніх поколінь виросли якісні, високоповнотні  насадження.

Лісовідновлення і лісорозведення вимагає великих капіталовкладень. Підприємство на це витратило цього року  -  1867тис.грн. власних коштів.

Питанню своєчасного проведення лісовідновлення надається належна і систематична увага. В цьому році заліснені всі зруби минулого 2015 року, а також заліснено-19,5га свіжих зрубів 2016 року. 

Західні держави фінансують в повних обсягах лісовідновлення і лісорозведення, виділяють значні кошти на впровадження новітніх технологій.

Необхідно бути відповідальним у своєму ставленні до лісової краси, яка нас оточує, не завдавати шкоди насадженням, прибирати за собою сміття і дотримуйтесь правил протипожежної  безпеки.  І ліс віддячить нам за таку повагу до нього сторицею: здоров'ям, чистим повітрям, додасть сили і міці нашому тілу, а душі—доброти.

Переглядів: 482 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]