· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Архів записів


Друзі сайту



28.03.2024, 13:26
Головна » 2020 » Січень » 11 » Уряд послідовно знищує тіньові ринки, - Олексій Гончарук
10:17
Уряд послідовно знищує тіньові ринки, - Олексій Гончарук

10 січня Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів селекторну нараду з керівниками обласних державних адміністрацій, темою якої стала боротьба з тіньовими ринками.

Він відзначив, що у грудні минулого року Кабмін прийняв низку рішень у цьому напрямку. Зокрема, була прийнята постанова «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених», що передбачає обв'язковий електронний облік деревини.

«Сьогодні до системи електронного обліку підключені всі державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери управління Держлісагентства та Міноборони України. Проте із 187 постійних лісокористувачів комунальної власності до системи електронного обліку підключено лише 69. Це неприпустимо. Відсутність електронного обліку деревини дає можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину через фальсифікацію документів про походження», - наголосив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Глава Уряду дав доручення посилити контроль під час транспортування автомобілями необроблених лісоматеріалів.

Окрім того, він наголосив на необхідності проведення спільних заходів МВС, Держлісагентства та Держекоінспекції з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах, а також здійсненні належного розслідування справ про незаконні рубки з подальшим притягненням винних осіб до відповідальності.

Прем'єр-міністр поставив завдання Держлісагентству, іншим постійним лісокористувачам забезпечити оприлюднення на своїх офіційних веб-сайтах інформації щодо руху справ про лісопорушення.

У свою чергу, Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький повідомив про стан запровадження електронного обліку деревини, зазначивши, що ЕОД охоплює держлісгоспи у сфері управління Держлісагентства та Міноборони України. Загалом, це трохи більше 74% всіх лісів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, 12% лісового фонду України знаходиться у віданні органів місцевого самоврядування, які заготовляють близько 2 млн кбм деревини.

«Комунальні підприємства, так звані «агролісгоспи», із значними обсягами заготівлі Житомирської, Сумської, Чернігівської областей не здійснюють електронного обліку деревини. Є питання і по інших областях. Ще 7,5% лісів (а це майже 800 тис. га) взагалі не закріплені за постійними лісокористувачами, і ніким не охороняються. Відповідно жодної охорони від незаконних рубок і облік деревини не здійснюється», - написав Андрій Заблоцький.

Окрім того, Голова Держлісагентства підкреслив, що рішення Уряду про запровадження електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів, що здійснюють лісозаготівлю, дасть можливість побороти нелегальний обіг деревини.

За підсумками селекторної наради Прем'єр-міністр дав доручення головам обласних та Київської міської держадміністрацій, за участю представників органів місцевого самоврядування, активізувати роботу щодо запровадження постійними лісокористувачами ведення електронного обліку деревини, яка заготовлюється в лісах комунальної власності, а також опрацювати питання щодо закріплення за постійними лісокористувачами лісів, які не мають власника.

Перевірити легальність перевезення деревини можна онлайн на сайті https://open.ukrforest.com.

Прес-служба Держлісагентства

Переглядів: 321 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]