· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Архів записів


Друзі сайту



16.04.2024, 09:24
Головна » 2020 » Січень » 21 » Шість причин для здоров’я або чому прогулянки у лісі варто зробити корисною звичкою
15:01
Шість причин для здоров’я або чому прогулянки у лісі варто зробити корисною звичкою

Всі ми знаємо, що звичайна прогулянка в лісі значно поліпшує самопочуття людини. Але мало хто здогадується, що насправді лісове повітря приховує у собі набагато багато цілющих, майже чудодійних властивостей. Регулярне відвідування є запорукою міцного імунітету, допомагає боротися з безліччю хвороб, підвищує тонус усього організму та сприяє внутрішній гармонії.


Підготували для вас 6 вагомих, науково доведених причин, які покликані переконати у користі лісових походів:
Боротьба зі стресом
"Ідіть у ліс. Ходіть повільно. Відкрийте свої почуття. Ви відчуєте заспокійливу силу шинрін-йоку чи лісотерапію"., "Шинрін-йоку" - термін, що вперше був вжитий у 1982 році Міністерством сільського господарства Японії, яке мало на меті заохотити зайнятих японців проводити вільний час у лісі. Переконати їх у цьому мали «здорові переваги» таких прогулянок. 280 людей взяли участь у такому тестуванні, деякі з них гуляли лісом, інші - містом. В учасників перевіряли рівень кортизолу, артеріальний тиск та серцебиття - після пробудження, до та після прогулянок. Усі показники були кращі у людей, що гуляють у лісі.
Ліс знизив артеріальний тиск та гормони стресу: кортизол та адреналін. Більшість опитаних визнали, що не відчували тривалого почуття тривоги, гніву та втоми.
Фітонциди вбивають бактерії
Фітонциди - природні речовини, що виділяються рослинами. Вони мають антибактеріальні, фунгіцидні та протозоїцидні, дезінфікуючі властивості.
Вчені назвали фітонциди рослинними антибіотиками - вони зауважили, що фітонциди пригнічують розвиток збудників хвороб, коли рослини атакують паразити. Дослідження показали, що фітонциди впливають на склад мікрофлори в атмосфері та ґрунті: гектар ялівцю протягом доби виділяє три кілограми летючих фітонцидів, які здатні стерилізувати територію великого міста. Сполуки, що містяться в часнику, знищують мікобактерії туберкульозу за три хвилини, що швидше, ніж карболова кислота - сильний бактерицид, який колись застосовувався в медицині та для дезінфекції приміщень. Ці сполуки, після виділення з рослин втрачають свої властивості дуже швидко (навіть через годину), тому, для використання їх властивостей, варто просто гуляти лісом і глибоко дихати. Прогулянка хвойним лісом добре допомагає дихальній системі. Ефірні олії, що виділяються соснами, ялинами та ялицями, мають бактерицидні та відхаркувальні засоби, очищаючи дихальну систему.
Допомагають зосередитись
Подружжя психологів Стівена та Рейчел Капланів вивчало вплив природи на наше функціонування, соціальні відносини та благополуччя з 1970 року. Каплани розрізняли два типи уваги: мимовільну та довільну. Перший - це увага, яку ми приділяємо спостереженню за світом, наприклад, на прогулянці або на шляху до роботи. Тоді наші думки втрачаються. Будь-яка увага - це зосередженість та відданість одній цілі, навчанню чи виконанню обов'язків на роботі.
Зосередження уваги на багатьох речах одночасно, поєднання декількох обов'язків чи багатьох заходів у різних сферах, а також виконання однотипної роботи подумки виснажує нас. Ми втрачаємо ентузіазм та запал. Коли проводимо час у лісі, споглядаючи за природою, спостерігаючи за рослинами та тваринами включається мимовільна увага, що допомагає «відпочити» увазі довільній та відновити її. Ми можемо легше засвоювати інформацію і ефективніше використовувати свій час. Це й дозволило дослідникам назвати ліс "середовищем, що зміцнює".
Лікують депресію
Кілька років тому було вивчено, що прогулянка парком чи лісом зменшує симптоми, характерні для депресії на 71 відсоток. Для порівняння: 45 відсотків почували себе краще. Пацієнти, що гуляли навколо торгового центру (22 відсотки респондентів з цієї групи визнали, що почуваються ще гірше). Одним із симптомів депресії, яка слабшала в лісі, було напруження, що постійно супроводжувало хворих. Натомість їх самооцінка зросла.
"Депресія все частіше зустрічається внаслідок відокремлення сучасних людей від природи" - про це говорить Джозеф Б. Джухас, колишній голова Американської психологічної асоціації. Він пропонує проєктувати міський простір так, щоб доступ до природи був простішим. Роджер С. Ульріх з Техаського сільськогосподарського і механічного університету дослідив, що природа допомагає одужанню після операції. Пацієнти, після операцій кишково-шлункового тракту, які бачили дерева за вікном, потребували менше знеболюючих, рідше страждали від ускладнень і виходили з лікарні швидше, ніж ті, хто дивився на стіну сусідньої будівлі. Це було підтверджено також іншими дослідженнями, проведеними Ульріхом на пацієнтах після операції на серці в шведській лікарні. Вони заспокоїлися, просто подивившись на зображення дерев та води. У серії посібників для пректантів лікарень та інших медичних закладів Ульріх рекомендує повісити картини-зображення лісу у кімнатах та посадити зелень навколо лікарні.
Стимулюють розвиток дітей
Діти, які навчаються в школах та приділяють велику увагу діяльності на свіжому повітрі, отримують кращі результати успішності порівняно з дітьми, які навчаються за класичним методом (клас та книга). Це ефективна побудова пізнавальних навичок - діти краще запам’ятовують те, що вони бачать на реальних прикладах та завдяки заходам на свіжому повітрі. "Додатковою перевагою є посилений зв’язок між дітьми та природою", - каже Томаш Пабіч, тренер польської національної юніорської збірної, автор блогу про здоровий спосіб життя.
Ліс також розвиває мобільність. Інгунн Фьортофт, норвезький дослідник, опублікував дослідження "Природний ландшафт як ігровий майданчик". Вона спостерігала різні ігри дітей на свіжому повітрі та в кімнатах дитячого садка. Всі види активних занять на свіжому повітрі покращили моторику та фізичну форму дітей. Була значна різниця в руховій координації, рівновазі та спритності.
Професор Мері С. Рівкін з університету Меріленда стверджує, що відкритий простір та невизначені форми розвивають асоціацію у дітей - вони вчаться асоціювати явища, дізнаватися про різні структури, звуки та запахи. Активне проведення часу разом необхідно для створення емоційних стосунків з дитиною і прищеплення їм любові до руху.
Підвищує імунітет
Регулярне перебування на свіжому повітрі дозволяє засвоїти потрібну дозу вітаміну D, що має вирішальне значення для імунних процесів. Його дефіцит збільшує частоту інфекцій та збільшує ризик виникнення аутоімунних захворювань, тобто тих, при яких імунна система перетворюється на клітини організму. Вітамін D знижує ризик розвитку онкозахворювань. З досліджень науковців Гарварду дізнаємось, що люди з дефіцитом вітаміну D мають на 14 відсотків більший ризик занедужати.
Отож, знаходьте час для таких корисних лісових походів. Не обов’язково бігати чи швидко ходити. Достатньо просто знаходитись у лісі і дихати на повні груди. І ваш організм буде вдячний вам.

Переглядів: 1095 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]