· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Архів записів


Друзі сайту



25.04.2024, 14:29
Головна » 2016 » Березень » 4 » Оберігаймо первоцвіти!
10:08
Оберігаймо первоцвіти!

Весна – чи не найпрекрасніша  пора року. З най першими теплими промінчиками сонця пробуджується природа, весело дзюрчить гірський струмочок, що неначе грається   камінчиками, стрибаючи з одного на інший. Дивно, але чомусь зима виявилась не дуже суворою цього року і, зрештою, за останні три або чотири роки зима на себе сама несхожа: не лютує й не морозить сильно, як колись. Але що б там не було, на дворі майже весна яку, мабуть, неможливо уявити без перших весняних підсніжників, пролісків, шафранів та інших квіточок, які з’являються в перших прогалинах снігу. Дуже гарно квітнуть первоцвіти навесні.

Прикро, що людська натура дуже жорстока по відношенню до живого і водночас помираючого від її руки. Споконвіків людина, прагнула одомашнити, приручити все живе, забуваючи, що дике має свій стійкий характер і прагне тільки одного, не зламного - спокою і волі. Люди майже не змогли перенести весняні первоцвіти до себе на клумбу. Хоробрі квіти або помирали одразу в неволі, або наступного року   з них виростало тільки листя без квітів. Шкода, але вони так і не зрозуміли, що найкращою клумбою і вазоном для цих квіточок є гори, ліси і вологі горбочки, де панує вільний подих їхньої нені-природи.

Доволі неприємну картину можна зараз побачити на торгівельних майданчиках чи базарах, де стоять дорослі й малі, тримаючи в руках весняні квіти. Продають пучечки від двох гривень. Доволі смішна ціна за життя рослинок, яких вже ніколи не буде, вони зів’януть і помруть на столі в розкішній.

Так, з лютого по червень 2016 року суттєво посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об'єктів рослинного світу.
Тому лісова охорона ДП “Жовківський лісгосп” разом з держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища і представниками  УМВС, центральних органів виконавчої влади, будуть проводитись рейди з запобігання незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів.
Нагадуємо, що порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу в сумі від 51 до 255 грн. та конфіскацію рослин (ст. 88-1 КУпАП); ті ж дії, вчинені щодо червонокнижних рослин в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 153 до 408 грн. з конфіскацією рослин чи без неї.

Мороз Г.І.
інженер охорони-захисту лісу
ДП "Жовківський лісгосп"

Переглядів: 526 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]