· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Архів записів


Друзі сайту



29.03.2024, 13:54
Головна » 2017 » Травень » 15 » Обережно, кліщі!
12:30
Обережно, кліщі!

З приходом весняного тепла, в лісах активізуються кліщі, укуси яких є небезпечними для людини. Адже, як відомо, кліщі – є переносниками вірусного енцефаліту, хвороби Лайма. Тому, тема є надзвичайно важливою і заслуговує на увагу.

Зона поширення цих паразитів надзвичайно велика. Вони не піднімаються, більше як на 1-1.5м. у висоту, а сидять на травинках, гілках дрібних чагарників чи кущів. Причепившись до одягу людини, кліщ переповзає на тіло. Улюбленими ділянками на тілі людини для кліща є ділянки з найтоншим шкірним шаром: пахви, пахвові складки, за вухами, на шиї.

Для того, щоб не допустити укусу паразита потрібно:

1. Для прогулянок на природі покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

2. Кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників, особливо дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежити слід ділянки тіла, покриті волоссям.

3. Місце для привалів на природі очищати від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

4. Повернувшись додому, одразу змінити та ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Перевірити також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

5. Використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів.

Якщо Ви виявили кліща у себе на шкірі, потрібно:

1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видалити його самостійно: можна змастити кліща олією, повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

2. Після видалення кліща змастити ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.

3. Після видалення ретельно вимити руки з милом, а кліща спалити.

4. Протягом двох тижнів щоденно замірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря.

Не варто нехтувати такими простими правилами, адже вони вбережуть Вас від неприємностей, часом дуже серйозних, які приносять людині ці дрібні комашки.

Прес-служба ДП «Жовківське лісове господарство»

Переглядів: 393 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]