· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Архів записів


Друзі сайту



19.03.2024, 06:42
Головна » 2015 » Грудень » 2 » Мисливців і лісівників поєднала церква
07:37
Мисливців і лісівників поєднала церква

У вересні 2015 року поблизу с.Угринів (Сокальського району) відбулась міжнародна українсько-польська зустріч з питань збереження та охорони природного довкілля. Усі учасники заходу отримали запрошення від архиєпископа Гданського та Гданського управління Польського товариства мисливців відвідати Польщу ти взяти участь у святкуваннях з нагоди вшанування покровителя мисливців та лісників - святого Губерта.

Отож наприкінці жовтня делегація до якої входили представники Сокальсько-Жовківської єпархії (капеланів мисливців, військового капелана, капелана для ув'язнених, головного редактора єпархіального часопису), мисливських господарств та директор ДП "Жовківський лісгосп" побувала в м.Гданськ (Польща), де взяли участь у вже згадуваному фестивалі.

Усіх гостей гостинно зустрів та опікувався під час подорожі досвідчений мисливець та природоохоронець Анджей Країнський, родинне коріння якого походить із Сокальщини.

Урочисті заходи розпочали Святою Літургією у катедральному храмі. Мисливці прибули в мундирах, тримаючи знамена своїх товариств. Окремі літургійні мелодії виконували мисливські оркестри. Архиєпископ та митрополит Славой Лєшек привітав усіх зі святом давнім висловом: "Darz bor" (дай бір - дай ліс) і пояснив для чого мисливцям молитва давнім прислів’ям: "Якщо хочеш знайти звіра в барлозі, то спершу поручи себе Богу".  Далі архиєпископ пояснив чому полювання називають мистецтвом та культурним надбанням народу, що сягає початків людства. Проповідник закликав всіх мисливців дбати про природу за прикладом св. Франциска, дослухаючись до вчення Папи Франциска, та завжди пам'ятати подію з життя св.Губерта, який побачив у тваринному світі присутність Бога – «...поміж рогами оленя світився хрест Господній».

На урочистому заході в мисливському товаристві єпископ владика Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун зазначив: "Ми маємо посланництво від Бога та Церкви опікуватися цим світом, бо він нам найближчий. Через Божий світ ми пізнаємо один одного і докладаємося до служіння ближньому. Цей світ є такий, що ми не можемо без нього жити і за той дар треба дякувати Богові. Жити в цьому світі є для нас святом!" Далі архиєрей розповів про плани відновлення в Україні традицій культурного полювання та окреслення ролі священика-капелана для мисливців та лісників.

Наприкінці відбулася церемонія закриття дня полювання у лісі. Мисливці зібралися довкола впольованих тварин, яких правильно виклали на мисливській поляні згідно з традиції добування звірів. Керівники товариств відзначили тих осіб, які найбільш влучно полювали. Під мелодії оркестру, присвяченим окремим видам звірів, закінчили день полювання. 

Такі зустрічі є цікавими та пізнавальними, вони єднають людей, для яких мисливство стало улюбленим хобі, і надихають нас на провадження таких шляхетних традицій на наших теренах. 

Переглядів: 489 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]