· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Архів записів


Друзі сайту



29.03.2024, 07:59
Головна » 2020 » Травень » 20 » Ліс - домівка бджіл!
13:45
Ліс - домівка бджіл!


20 травня - Всесвітній день бджіл. Цей день відзначають з метою нагадати людству наскільки важливі Божі комахи для  існування усього живого на нашій планеті.

У цьому контексті ліс був і є найприроднішим середовищем для життя крилатих трудівниць. Багато сотень, тисяч років тому бджоли мешкали у лісі. Оселялися комахи найчастіше в соснових дуплах, часом це були дерева, де вигнила середина чи вдарила блискавка, утворивши ущелину. Це ідеально підходило для «побудови житла» диким бджолам — вони заліплювали прополісом дірочки, захищаючись від інших комах, запах  соснової живиці сприяв активному роїнню, а дерево, маючи порохно, служило додатковим утепленням взимку.

Бджільництво, чи то бортництво, мало величезне значення у Київській Русі. Бортю на Русі називалося природне, а потім штучне дупло, а ділянки лісу, де жили бджоли, — «бортевими ухожиями»

Про важливість бортництва в економіці сім’ї і всієї держави говорить той факт, що ще у XII столітті існував спеціальний медовий податок, який брали лише медом і його, ні в якому разі, не можна було замінити на гроші чи інші продукти. Мед був важливим джерелом надходження іноземних товарів країни: купці довозили його до Греції, Єгипту.

«Бортневі ухожия» були важливою частиною селянського господарювання аж до XVII століття, коли стали з’являтися пасіки в колодах у селах. А в XIX столітті українець П. Прокопович винайшов вулик.

У зв’язку з швидкими темпами урбанізації та надмірним використанням пестицидів, речовин, які вбивають бджіл їх стає все менше. Дуже часто зявляється інформація про масову загибель цих запилювачів під час обробок полів агрохолдингами та фермерськими господарствами. У цій тривожній ситуації маємо спільно дбати про те, щоб покращити ситуацію та запобігти зникненню крилатих трудівниць.

Останніми роками лісівники ДП «Жовківський лісгосп» взяли курс на введення медоносів у лісові культури, які вводяться до основних лісотвірних порід. Зокрема, липи, клени, черешні,яблуні, груші, та ін. Окрім того, тут пропагують розведення павловнії – одного з надпотужних медодаїв.

У лісі ростуть види рослин, які дають пожиток бджолам з весни до осені. Чудовими медоносами та джерелом пилку є  липа, клен, черешня, яблуня,верба, ліщина, глід, горобина, представники родини бобових – акація та гледичія. Дуб звичайний є прекрасним пилконосом.

Окрім дерев, у різні пори року у лісі квітує багато різноманітних чагарників, трав’янистих рослин – буркун, іван-чай, верес, медунка, мати-й-мачуха, малина, ожина та ще незліченна кількість інших…

Саме  тому лісовий мед – особливо цінний та користується заслуженою популярністю серед людей. Він – екологічно чистий та володіє цілющими властивостями.

Бджоли та інші запилювачі відіграють неоціненну роль в наших екосистемах. На жаль, кліматичні зміни, землеробство, зосереджене на великих і швидких прибутках означають, що бджолам в усьому світі загрожує знищення. Тому необхідно докласти усіх  зусиль, щоб зберегти Божу комаху.

Пресслужба ДП "Жовківський лісгосп"

Переглядів: 468 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]