· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Архів записів


Друзі сайту



25.04.2024, 06:46
Головна » 2017 » Березень » 24 » Кластер Деревообробки та Меблевого виробництва провів захід «Ініціативи для бізнесу у лісовому секторі» у Жовкві
10:07
Кластер Деревообробки та Меблевого виробництва провів захід «Ініціативи для бізнесу у лісовому секторі» у Жовкві

22 березня на Жовківщині відбулась непересічна подія для фахівців лісового сектору, деревообробних підприємств, біоенергетичної галузі. Його метою стало представлення нових проектів та ініціатив, які реалізовуються на Львівщині. Тому наше підприємство ДП «Жовківський лісгосп» не могло оминути увагою таку подію. На презентацію був запрошений директор ДП «Жовківський лісгосп» - Степан Степанович Сохнацький. Завітав сюди очільник Львівського Обласного Управління Лісового та Мисливського господарства – Анатолій Михайлович Дейнека, начальник управління ЛОДА – Кісера Андрій Богданович, головний спеціаліст департаменту економіки – Филипів Роман Степанович,директор ДП «Рава-Руський лісгосп» - Косовський Антон Петрович, мер Жовкви – Петро Богданович Вихопень, голова Жовківської РДА – Надія Степанівна Щур, голова Асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини – Микола Когут та підприємці – деревообробники. Модератором заходу виступив Володимир Воробей, директор Кластеру ДОМВ.

Першим доповідав Анатолій Дейнека, він представляв Раду лісового сектору Львівщини, розповів присутнім про стан використання лісових ресурсів, та окреслив умови для розвитку лісового господарства регіону. Анатолій Михайлович зазначив, що лісівники Львівщини відкриті для спілкування з громадськістю. Саме він з однодумцями запропонували створення механізму контролю громадськими організаціями діяльність працівників лісового сектору. Таким механізмом на сьогоднішній день стала організація «Лісова варта».

Наступним доповідачем був Роман Филипів, директор департаменту економічної політики ЛОДА. Він детально розповів про програму кредитування малого бізнесу, за якою обласний бюджет відшкодовує частину відсотків за кредитами. Скористатися програмою можуть суб’єкти малого бізнесу, чисельність персоналу в яких не перевищує 50 осіб. І які працюють на ринку більше 2-х років. Кредитні кошти можна використати на придбання устаткування, обладнання, а також пошук нових ринків збуту, промоцію бізнесу. Усі підприємства, які уже скористалися умовами програми, кредитні кошти витратили на сучасне устаткування. Програма спрямована на те, щоб зберегти на плаву малий бізнес.

Не обійшлося на цій зустрічі без новаторських ідей у сфері біоенергетичних технологій. тут присутнім розповідав про досвід європейських країн у цій царині – проектний менеджер Назар Гудз. Говорили про центр торгівлі біомасою (ЦТБ), який в недалекій перспективі міг би бути розміщений на Жовківщині. Цьому сприяє вигідне географічне положення ( близькість до європейських ринків), наявність сировини, наявність земельних ділянок і складських будівель, що не використовуються, площа лісів на території нашого регіону. ЦТБ – це спеціалозований торговий майданчик, орєнтований на експорт продукції в країни ЄС. Цією продукцією є дрова твердих порід, природньої та камерної сушки, деревні брикети, деревні пелети, тріска. І як показує практика, цей напрям розвивається стрімкими темпами, адже альтернативні джерела енергії актуальні сьогодні як ніколи. А Європейський Союз є і залишатиметься найбільшим імпортером біомаси. Хоча, як зазначив мер Жовкви Петро Вихопень, у міській раді Жовкви над цим уже давно міркують. Він запропонував своє бачення у формі тіснішої співпраці місцевих організацій і ЦТБ.

Багато говорилося про сертифікацію деревини, і наскільки вона зараз стала важливою і впливає на імідж. FSC (Forest Stewardship Council) –«Лісова Опікунська Рада» - це є міжнародна неурядова, некомерційна організація, створена у 1993 році з метою просування екологічно відповідального, соціально вигідного та економічно життєздатного управління лісами у світі. Деревина з лісів, які управляються відповідально, відстежується на кожній із ланок постачання, - від сировини до готової продукції. На кожномі етапі виробництва та логістики здійснюється постійний контроль за дотриманням вимого щодо відокремлення сертифікованої продукції від продукції іншого походження. А добровільна сертифікація – це спосіб відповідального ведення лісового господарства. Саме така продукція має право позначатися логотипом FSC. Приємно радує той факт, що відсоток сертифікації деревини в Україні найвищий саме в західних областях.

Окремо хочеться розповісти про поекти «WWF» та «Лісову варту», представники яких також відвідали цей захід.

WWF – унікальна організація, що бере свій початок ще з 1961 року. Вона діє як на місцевому так і на міжнародному рівнях, перекладається як «всесвітній фонд природи». Основні напрямки, в яких працює, це – зміна клімату, охорона лісів, вод, збереження видів флори та фауни, мінімізація токсичних речовин на довкілля. В Україні працюють з ідентифікацією пралісів в Карпатах, залучають громадськість до практики невиснажливого ведення господарства, сприяють розвитку FSC – сертифікації.

«Лісова варта» - проект, покликаний встановити громадський контроль в лісах, забезпечити за доступ громадськості до інформаційних баз. Найкращим доказом того,що державні лісгоспи Львівщини працюють прозоро є наша співпраця з проектом «Лісова Варта». Наші працівники радо надають усю необхідну інформацію громадським організаціям та активістам. Про це зазначив і координатор «Лісової Варти» Роман Волосянчук.

Основними меседжем, що пролунав на цій зустрічі став заклик до раціонального використання лісових ресурсів, відновлення лісів, допомога нашому малому бізнесу у цій галузі, розвиватись у правильному напрямі, мудре реформування лісового сектору. І, звичайно, співпраця усіх зацікавлених сторін.

Прес-служба ДП
«Жовківський лісгосп»

Переглядів: 570 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]