· RSS
Меню сайту


Пошук


Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30


Архів записів


Друзі сайту



25.04.2024, 22:48
Головна » 2019 » Вересень » 23 » Цікаві дерева наших дендропарків
14:38
Цікаві дерева наших дендропарків

ТИС ЯГІДНИЙ (Taxus baccata L.)

Це вічнозелене дерево з яскраво-червоними шишкоягодами, що росте у дендропарках ДП «Жовківський лісгосп» не залишає байдужим наших великих і малих відвідувачів. А тому ми вирішили розповісти трохи більше і пропонуємо Вашій увазі кілька цікавих фактів про дерево-довгожитель:

Занесений до Червоної книги України та деяких інших країн; природоохоронний статус – вразливий; наукове значення – рідкісний реліктовий вид.

Росте тис повільно — зате живе довго. Вік тиса ягідного наближається до 4 тисяч років. Приріст складає не більше 10–20 см на рік.

Плід тиса називається шишкоягода. Така ягода утворюється на квітці, бо це голконасінна рослина. Квітка дуже проста. Але замість шишки є оплодень — червона ягода. М’якоть її не отруйна. Коли птахи ковтають ягоду, вона розчиняється всередині і є для них харчем. А отруйне насіння виводиться назовні. У такий спосіб птахи й сприяють поширенню цього рідкісного дерева на інші території.

Практично все – деревина, кора, пагони, хвоя і насіння тиса отруйні через високий вміст алкалоїдів, до того ж з роками стає ще більш отруйною. Але, наприклад, зайці поїдають тисову кору і листя без шкоди для свого організму.

Виділяє сильні фітонциди, які гальмують розвиток бактерій і навіть шкідників — комах, хробаків.

Фактично середовище навколо цього дерева стає стерильним, цю властивість тиса ягідного випробували й радянські лікарі. У ботанічному саду під тисом вони успішно провели операцію, не вдаючись до звичних засобів стерилізації інструментів і середовища. І тис ягідний підтвердив свою репутацію дивовижного дерева.

В останній чверті ХХ століття з тиса виділили алкалоїд таксол, який дуже добре показав себе під час лікування злоякісних пухлин. І ця його властивість, з огляду на ситуацію з онкологічними захворюваннями, перевершила всі інші.

Це дерево надзвичайно тверде і не піддається гниттю. Жодне дерево не витримує конкуренції з тисом, навіть у воді така деревина не гниє. З тиса робили деталі до машин, гарматні ядра. Меблі чи сходи до будинку з цієї деревини можна вважати вічними.

Здавна використовується як паркова рослина. У французьких садах у Версалі донині збереглися великі тисові решітки і баскети.

Древні римляни використовували тис ягідний для створення цілих споруд та фігур фантастичних тварин і людей зі стриженої зелені.

Від епохи Відродження і донині тис залишається найкращим матеріалом для топіарного мистецтва.

Ягоди (без насіння) їстівні, солодкі. У Львівському інституті економіки і туризму розробили експериментальні зразки морозива з додаванням джему з ягід тиса ягідного.

 

Переглядів: 912 | Додав: ЖЛГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]